Mentoring

„Mentoratul este o relație de învățare, care implică împărtășirea de abilități, cunoștințe și expertiză între un mentor și un client de mentorat prin conversații de dezvoltare, schimb de experiență și modelare de rol. Relația poate acoperi o mare varietate de contexte și este un parteneriat bidirecțional incluziv, pentru învățare reciprocă, care apreciază diferențele.” este definiția pe care EMCC Global o oferă când vine vorba despre mentorat

Practica de Mentorat este dinamică și evoluează într-un context global în schimbare rapidă. O definiție a Mentoratului trebuie să reflecte și să îmbunătățească practica profesională. Grupul EMCC de evaluare a Mentoratului a fost însărcinat de către Consiliul Executiv Global (CEG) să revizuiască definiția existentă și să facă recomandări pentru o înțelegere actualizată. În conformitate cu valorile EMCC de profesionalism, diversitate și incluziune, Grupul de revizuire a adoptat o abordare de triangulare, care a inclus o căutare în literatură, focus grupuri și un sondaj în rândul membrilor.

Constatările reflectă și încorporează perspectivele comunității mai largi de Mentorat, inclusiv opinii din interiorul și din afara comunității globale a EMCC. Din această cercetare, am creat o nouă definiție a Mentoratului adecvată scopului său.

Noua formulare propusă servește nu numai ca o definiție actualizată, ci reprezintă și înțelegerea actuală de către EMCC a esenței Mentoratului. Recunoaștem că această definiție încapsulează o viziune amplă și, fiind un proces încă în desfășurare, ne-ar plăcea orice feedback și sugestii de dezvoltare.

Suprapunerea dintre Coaching și Mentorat / spectru:

În timp ce creăm noua definiție de Mentorat, recunoaștem că Mentoratul și Coachingul au multe caracteristici similare, aflându-se de-a lungul unui continuum conversațional structurat. Există, însă, câteva opinii foarte diferite la nivel global, de exemplu:

  • Un curent de gândire, mai răspândit în SUA, consideră că în timp ce Coachingul ia forma unei intervenții non-directive, Mentoratul permite oferirea de sfaturi directive..

  • Alții susțin că ambele ar trebui să fie non-directive (și se bazează pe abilitățile de coaching), și că apare o diferență în nivelul de cunoștințe relevante și dorința de a contextualiza și a împărtăși această expertiză.

EMCC încearcă să acopere aceste puncte de vedere împreună cu versiuni nuanțate, astfel încât să fie o definiție cu adevărat globală a Mentoratului.

Noua definiție de mentorat – Rezumatul constatărilor

Această nouă definiție propusă a fost defalcată în tabelul de mai jos, iar sursele diferitelor aspecte ale noii definiții sunt exemplificate în referințele numerotate.

Mentoratul este o relație de învățare,[1]care implică împărtășirea de abilități, cunoștințe și expertiză [2]între un mentor și un client de mentorat prin conversații de dezvoltare[3], schimb de experiență[4] și modelare de rol[5].Relația poate acoperi o mare varietate de contexte[6] și este un parteneriat bidirecțional incluziv[7] pentru învățarea reciprocă[8] care apreciază în valoare diferențele[9].

[1] Mai mulți profesioniști de renume fac referire la învățare și descriu dinamica Mentor/Client de mentorat ca o relație.

[2] Toți cei intervievați vorbesc despre abilitățile, cunoștințele și expertiza transferate sau împărtășite între mentor/client de mentorat. Sondajul afișează Transferul de cunoștințe ca principal cuvânt cheie. Expertiza reflectă referințele la Cunoștințele și experiența în domeniu.

[3] Conversația de dezvoltare: este rezultatul definiției inițiale și al ideilor suplimentare reieșite din rezultatele sondajului, precum și al ideii că, acel cadru în care se desfășoară Mentoratul este un spațiu conversațional.

[4] Împărtășirea experienței: Sugerează că un mentor poate avea experiență despre dobândirea de cunoștințe dorită de clientul de mentorat. Câțiva dintre cei chestionați au sugerat o persoană cu o mai mare experiență; că relația adaugă perspective noi asupra valorilor și abilităților celuilalt; și că Mentorul are nevoie de cunoștințe specifice (incluse în experiență)

[5] Modelarea rolului: Acest lucru a fost menționat foarte des în timpul colectării de feedback.

[6] Contextele sunt foarte largi, reflectând înțelegerea mentoratului în zonele Americii, Australasiei, în comparație cu Europa; de exemplu, IMA subliniază valoarea mentoratului în împărtășirea relațiilor de networking și pentru dezvoltarea carierei.

[7] Parteneriat bidirecțional: Toți experții au reflectat asupra învățării pe care Mentorul o are din relația de mentorat, susținând o experiență bidirecțională.

[8] Învățarea reciprocă: Un mentor învață din fiecare întâlnire, la fel ca și clientul de mentorat – schimbul de învățare, având beneficii și pentru mentor, fiind reciproc avantajos, o relație de dezvoltare bidirecțională, o relație reciprocă, dar asimetrică, stabilită pentru dezvoltarea personală și profesională a participanților și transferul reciproc de cunoștințe.

[9] Noua definiție afirmă simplu „aprecierea diferențelor” și „incluziv”. Definiția originală EMCC folosea următoarele cuvinte: „între colegi sau dincolo de diferențe, cum ar fi vârsta, rasa sau disciplina”, dar am considerat că simplificarea acestui aspect îmbrățișa mai bine toate diferențele posibile, decât dacă am fi prescris o listă restrânsă specifică de valori/calități de care un mentor sau client de mentorat ar trebui să fie conștienți.